Gezocht: alternatief voor het woord ‘Spiritualiteit’

Tijdens mijn wekelijkse praatje op AlphenStadFM besprak ik met radiopresentator @kevinvanarnhem het fenomeen Spiritualiteit. Wat me direct opviel is dat het woord op veel verschillende wijzen uitgelegd wordt. Zo associeerde Kevin het woord met zweverigheid, met zaken die niet te bewijzen zijn. Dat imago heeft het inmiddels wel gekregen, door de Chars en AstroTV, en is het woord inmiddels behoorlijk negatief geladen, besmet. En dat vind ik jammer!

Bezieling
Spiritualiteit voor mij staat voor Bezieling. Oftewel, wat bezielt jou? Religie heeft de mensheid de afgelopen eeuwen de weg gewezen, en bezieling gegeven. De kerk had de antwoorden; als sterveling hoefde je niet echt na te denken wat goed of fout was en wat je moest doen om een goed leven te hebben. Maar met de ontkerkelijking van de afgelopen decennia lopen er steeds meer mensen rond zonder gevoel van richting. Daarom is spiritualiteit de laatste jaren in opmars; mensen ontlenen er richting en zingeving aan. Met natuurlijk het gevaar dat mensen ook hier weer stoppen met het denken voor zichzelf, zoals te zien is bij mensen die achter een ‘spirituele meester’ aanlopen. Niet mijn ding!

Zingeving
Spiritualiteit gaat naast bezieling dan ook over zingeving. Wat geeft jouw leven zin? Ik ben ervan overtuigd dat als de mens zichzelf goed kent, hij ook betere beslissingen kan maken en een gelukkiger mens kan zijn. De spirituele technieken die Spiritainment biedt, geven stuk voor stuk handvatten voor een betere kijk op jezelf. Waardoor je betere keuzes kunt maken. En zowaar een gelukkiger mens kan zijn!

Alternatief?
Maar waar we steeds meer tegenaan lopen is de negatieve klank die spiritualiteit heeft gekregen. Ik pleit dan ook voor een nieuwe term. Door mijn hoofd gaan ‘zingeving’, ‘bewustwording’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’. Maar eruit ben ik nog niet. Broed nog even verder.

Heb jij een mooi alternatief voor het woord Spiritualiteit?

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This