Toeval… bestaat dat?

Ken je dat? Dat je één  week dezelfde tip krijgt van meerdere mensen? Of dat je iemand die je normaal niet zoveel ziet zelfs drie keer kort na elkaar ziet? Is dat toeval? Of moet je er meer waarde aan hechten? Zelf zeg ik altijd ‘Toeval? Het valt je toe’. Ik geloof niet zo in toeval.

De Zwitserse psycholoog/psychiater Carl Gustav Jung beschreef in 1930 het fenomeen toeval onder de noemer ‘synchroniciteit’, wat zoveel inhoudt dat er niet zoiets bestaat als toeval, maar dat er wezenlijke samenhang is tussen dingen. In mijn werk als tarotiste ervaar ik vaak synchroniciteit. Tijdens readings op een evenement komt één bepaalde tarotkaart soms opvallend vaak tevoorschijn. Het is voor mij dan té makkelijk om het onder de noemer toeval te vatten. Zo’n kaart zegt dan veel over de organisatie waar de mensen in werken, en gek genoeg (toeval?) vaak ook wat over mij en mijn gemoedstoestand.

Laatst werkte ik als waarzegster mee aan een mooie bruiloft, in een prachtige omgeving. Kosten noch moeite waren gespaard, er was zelfs een mooi logo ontworpen voor de bruiloft. Met heel veel plezier verzorgde ik mijn readings en mensen waren geraakt en verbaasd. Ik genoot. En ook viel me op dat er één kaart opvallend vaak werd getrokken. De kaart van Balans, Integratie. En grappig; het symbool van deze kaart vormde ook de basis van het bruiloftslogo. Toeval? Misschien. Synchroniciteit? Jazeker. En ook ik voel dat ik meer behoefte heb aan balans. Aan meer rust. Aan meer zachtheid. Aan meer ‘dingen laten gebeuren’ dan ze te forceren. Ik vond het een mooie wake up call. Meneer Jung: bedankt voor uw mooie theorie!

Meer lezen? http://nl.wikipedia.org/wiki/Synchroniciteit

1 Reactie

 1. Aatje66

  Ook ik werd afgelopen week 3x met een vergelijkend iets geconfronteerd;

  Voor mijn ziekte spuit ik dagelijks medicijnen in.
  Daar kan je een rode spuitplek van krijgen, maar daar hoor je me niet over klagen. Het medicijn werkt prima !

  Vorige week dinsdag voelde ik mijn been, en vond dat het nu toch echt erger was dan normaal. Flink wat spuitplekken zeg. (voelt beurs aan).

  10 minuten later (!!) belt het zieken huis of ik mee wil doen aan een onderzoek naar spuitplekken. Is dat toeval ?

  Een dag later belt een consulente hoe het gaat met spuiten en of ik last van spuitplekken heb . Ze belt normaal maar eens in het half jaar !

  Toeval ??

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share This