“Uw baas kent Hem vast wel”

Dat we nog een lange weg te gaan hebben om spiritueel entertainment populair bij de massa te maken wist ik wel. Maar dat ons werk zulke heftige reacties kon oproepen… het verbaast me nog steeds. De mooiste reacties wilde ik je niet onthouden.

Minor Persoonlijke ontwikkeling
Als zelfstandig ondernemer zonder personeel is het een zegen dat er slimme studenten zijn die zich voor hun studie willen inzetten voor je bedrijf. Zo kwam Carine van Leeuwen op mijn pad, een slimme studente aan de opleiding Media, Entertainment & Management, een dame met een meer dan gemiddelde interesse voor spiritualiteit. Tijdens haar studie volgde ze de minor ‘Persoonlijke ontwikkeling’. Wat had ik dat graag gevolgd, tijdens mijn studietijd, zo’n 15 jaar geleden! In die zin gaan we vooruit, waar het de spirituele groei van de mensheid aangaat.

Afstudeeropdracht
Carine koos Spiritainment voor haar afstudeeropdracht. Vorig jaar boekte zij ons (tijdens haar stage) voor een groot event. Enthousiast schijn ik te hebben geroepen: “Als je ooit nog eens een afstudeerbedrijf zoekt…” Daar wist ik niets meer van. Maar wat was ik blij dat er iemand een serieuze studie naar ons werk wilde maken! Samen kwamen we tot een mooie opdrachtomschrijving: onderzoek de behoefte aan spiritueel entertainment bij evenementenbureaus. Een mooie enquête werd verzonden aan een kleine 700 bureaus. Telling op dit moment: 10% ingevulde enquêtes retour, geen slechte score. Maar niet iedereen is even enthousiast over ons werk als wij. Het roept zelf hele heftige reacties op:

“Dank voor de uitnodiging maar we doen hier niet aan mee, wij hebben geen interesse om ook maar enige bijdrage te leveren aan zaken die o.i. dicht tegen oplichting aan zitten. Dan bedoelen we de spirituele industrie – waarvan tarot reading regelrechte oplichterij is. Veel succes.”

Oplichting?
Grappig, oplichting, zo heb ik er nog nooit naar gekeken! Maar ik snap het ook wel weer, want ik ben zelf niet gecharmeerd van mensen die de toekomst duiden. Dat is inderdaad inspelen op het sentiment van mensen, terwijl we niets meer of minder doen dan inzicht en handvatten geven om van het leven een feestje te maken!

Een inzender maakt het helemaal bont. Compleet met bijbelse uiteenzetting. Natuurlijk, religie! Ik vergeet steeds dat ons werk helemaal niet zo normaal is, voor een grote groep mensen. Deze reactie wilde ik je niet onthouden:

“Ik ben Christen en ik heb geen behoefte aan spirituele entertainment en zal daar voor evenementen ook nooit en te nimmer gebruik van maken. Graag zou ik u willen wijzen op het evangelie van Jezus Christus, dat is geen magie of spiritueel iets. Dat is goed nieuws. Geen fratsen geen entertainment. Uw baas kent Hem vast wel.”

Met een complete verhandeling uit Handelingen 8, vers 4 – 25. Voor de geinteresseerden: http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=Handelingen+8%2C4-25&id18=1&l=nl&set=10. Ik kon er hartelijk om lachen. Want wat kunnen levensvisies van elkaar verschillen!

Wat vind jij van deze reactie?

4 Reacties

 1. Marloes

  hihi,

  Leuk geschreven Marian. Ik zou graag van hun eens een chakra foto. Ik verwacht dat 6e en 7e chakra daarop geen activiteit vertonen. En dan zullen ze toch iets moeten aannemen… Heb je nog steeds niet ontmoet. Terwijl we met vergelijkbare motivatie vissen… ben vooral druk met Shiatsu, maar wie weet! Komt goed.. Wens je een goeie Lente (mét inhoud;-).

  groetjes van Marloes

  Antwoord
 2. Erik

  Tja….. wat een reacties. Volgens mij gaat het over bewustwording m.b.v. wat instrumenten, zoals tarotkaarten. Hoe bewust kan je zijn? 😉

  Erik

  Antwoord
 3. Joyce

  Goh, dan zal ik wel bij de gelovigen in de smaak vallen, er wordt heel wat afgeschreeuwt in mijn sessies, haha. Maar of ik daar dan onreine geesten mee verdrijf… tis maar hoe je er tegenaan kijkt…haha…je krijgt er in ieder geval wel een heldere geest van 🙂
  Maar jeem, dat soort ongein verwacht je toch inderdaad niet…daartegenover staan vast een heleboel evenementen bureaus die het helemaal geweldig vinden. Veel mensen moeten het vast ook een keer meegemaakt hebben om te weten dat ze hier niet te maken hebben met het plaatje wat ze zelf in hun hoofd hebben gecreeerd als het gaat over spriritualiteit.
  Lekker bezig lieverd!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.

Share This